Food For Change w Restauracji Copernicus

5 października

 

Szanowni Państwo,

Z wielką przyjemnością mamy zaszczyt zaprosić Państwa na kolację, która odbędzie się w Restauracji Copernicus.

Kolację przygotują szef kuchni Restauracji Copernicus Marcin Filipkiewicz wspólnie z Marcinem Popielarziem i Rafałem Koziorzemskim z restauracji Biały Królik Hotelu Quadrille.

Dania zostaną przygotowane ze składników zaakceptowanych przez organizację Slow Food w ramach uczestnictwa w akcji Food For Change. (Relais & Châteaux).

Cena: 240 PLN/os.

 

Rezerwacja:     012 424 34 00       copernicus@hotel.com.pl

Szef Kuchni – Marcin Filipkiewicz

Wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach, a także we Włoszech oraz we Francji. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night 2009.

W kuchni lubi łączyć różne style. Fundamentem zawsze jest jednak dobra kuchnia włoska oraz francuska. We włoskiej lubi zasadę, że główny smak jest dominujący a pozostałe – takie jak sosy oraz dodatki, które jedynie podkreślają jego głębię i uzupełniają.

Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara odejść się od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Tworzy więc dania lekkie i estetyczne. Daleki jest od kuchni molekularnej, korzysta jedynie z niektórych technik do dekoracji potraw.

Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay w Sydney.

Szef kuchni – Marcin Popielarz

Marcin Popielarz – urodził się w 1989 roku w Nowym Dworze Gdańskim, gdzie pasją do gotowania zaraziły go już od najmłodszych lat mama oraz babcia. Późniejsze wykształcenie kierunkowe zdobył w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku. Mimo młodego wieku, ma już za sobą bogate doświadczenie zawodowe. Pracował między innymi w restauracjach hoteli: Hilton Gdańsk (Mercato) oraz Sheraton Sopot (Wave Restaurant), w londyńskiej Social Eating House, a następnie w Oslo – w Kolonihagen Frogner i słynnej restauracji Maaemo.
W styczniu 2015 roku podjął się stworzenia w Gdyni restauracji „biały królik”, z którą związany jest do dziś. Ciężka praca zaowocowała między innymi dwukrotnym wyróżnieniem przewodnika kulinarnego Gault 8{ Millau oraz nagrodą Szefa Kuchni Polski Północnej. Restauracja mieści się w Pałacu Quadrille – nietuzinkowym miejscu inspirowanym powieścią „Alicja w Krainie Czarów”- klasyczny wystrój, imponujący design przypominający francuskie butikowe hotele stanowią idealne dopełnienie całości.
Jako szef Marcin znany jest ze swego zamiłowania do kuchni polskiej oraz regionalnej opartej o produkty oraz receptury z Kaszub, Kociewia i Żuław. Osobiście dobiera swoich dostawców, zwracając uwagę na najwyższą jakość żywności oraz sposób hodowli. W niewielkim zakątku tuż obok restauracji stworzył nawet własny ogródek, a warzywa w nim wyhodowane trafiają prosto na talerze „Białego Królika”.
Marcin to także twórca alternatywnej, ekstrawaganckiej, współczesnej kuchni polskiej, namiętnie eksperymentujący z tradycyjnymi smakami i produktami w wersji fine dining, zaskakujący nietypowym łączeniem smaków i nowymi odsłonami tradycyjnych dań, które znamy z dzieciństwa. Z pasją wynajduje zapomniane bądź mniej znane zioła, rośliny, które zgrabnie włącza w swoje kompozycje, dzięki czemu jego kuchnia poza walorami smakowymi ma także i te poznawcze.
Marcin chciałby, aby restauracja, którą tworzy z pasją i zaangażowaniem znalazła się kiedyś w przewodniku Michelina. Marzy, aby nigdy nie stracić swojego zapału do gotowania, gdyż, jego zdaniem, miejsce szefa jest przede wszystkim w kuchni. W wolnych chwilach lubi zgłębiać sztukę komponowania dań na talerzu. Motto, które mu towarzyszy, brzmi: „Jesteś taki jak twój ostatni serwis”. Dystans do siebie i zacięcie do nowych wyzwań to największa motywacja do cięższej pracy.

Korzystając z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close