Restauracja Copernicus

Wyróżniona rekomendacją Michelin Restauracja Copernicus urzeka swoją atmosferą

Mieszcząca się w Renesansowych wnętrzach Restauracja Copernicus proponuje Gościom dworską kuchnię polską, w nowoczesnej interpretacji utalentowanego Szefa Kuchni – Marcina Filipkiewicza. W menu nie zabraknie grzybów, przepiórek, dziczyzny, raków, szparagów oraz innych szlachetnych produktów.

Na przeszklonym dziedzińcu znajduje się sala kawiarniana ze stylowymi krzesłami, zaś z tarasu widokowego, przy którym mieści się bar letni, rozciąga się niezwykła panorama Krakowa – majestatyczny Wawel, kopuły i wieże kościołów oraz dachy kamienic Starego Miasta. Gośćmi restauracji było wiele znamienitych osobistości w tym były prezydent Stanów Zjednoczonych – George W. Bush czy książę Karol.

Co roku karta win jest nagradzana prestiżową nagrodą magazynu Wine Spectator – Award of Excellence.

Restauracja: 22 miejsca.

Kawiarnia na patio: 16 miejsc.

Sala Kominkowa: 24 miejsca.

Restauracja Copernicus czynna jest od godziny 12.00 do 23.00, a w godzinach od 23.00 do 7.00 dla Gości hotelowych dostępny jest room-service.

 

Szef Kuchni – Marcin Filipkiewicz

Wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach, a także we Włoszech oraz we Francji. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night 2009.

W kuchni lubi łączyć różne style. Fundamentem zawsze jest jednak dobra kuchnia włoska oraz francuska. We włoskiej lubi zasadę, że główny smak jest dominujący a pozostałe – takie jak sosy oraz dodatki, które jedynie podkreślają jego głębię i uzupełniają.

Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara odejść się od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Tworzy więc dania lekkie i estetyczne. Daleki jest od kuchni molekularnej, korzysta jedynie z niektórych technik do dekoracji potraw.

Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay w Sydney.

Kontakt

Kanonicza 16, Kraków
restauracja@hotel.com.pl
tel: + 48 12 424 34 21
fax: + 48 12 424 34 05