Restauracja Copernicus

Wyróżniona rekomendacją Michelin Restauracja Copernicus urzeka swoją atmosferą

Mieszcząca się w Renesansowych wnętrzach Restauracja Copernicus proponuje Gościom dworską kuchnię polską, w nowoczesnej interpretacji utalentowanego Szefa Kuchni – Marcina Filipkiewicza. W menu nie zabraknie grzybów, przepiórek, dziczyzny, raków, szparagów oraz innych szlachetnych produktów.

Na przeszklonym dziedzińcu znajduje się sala kawiarniana ze stylowymi krzesłami, zaś z tarasu widokowego, przy którym mieści się bar letni, rozciąga się niezwykła panorama Krakowa – majestatyczny Wawel, kopuły i wieże kościołów oraz dachy kamienic Starego Miasta. Gośćmi restauracji było wiele znamienitych osobistości w tym były prezydent Stanów Zjednoczonych – George W. Bush czy książę Karol.

Co roku karta win jest nagradzana prestiżową nagrodą magazynu Wine Spectator – Award of Excellence.

Restauracja: 22 miejsca.

Kawiarnia na patio: 16 miejsc.

Sala Kominkowa: 24 miejsca.

Restauracja Copernicus czynna jest od godziny 12.00 do 23.00, a w godzinach od 23.00 do 7.00 dla Gości hotelowych dostępny jest room-service.

 

Szef Kuchni – Marcin Filipkiewicz

Wcześniej pracował w kilku krakowskich restauracjach, a także we Włoszech oraz we Francji. Miał zaszczyt gotować dla wielu koronowanych głów, dostojników kościelnych, polityków i artystów. Kierował ekipą kucharzy, którzy zdobyli I miejsce w drugiej edycji Wine & Food Noble Night 2009.

W kuchni lubi łączyć różne style. Fundamentem zawsze jest jednak dobra kuchnia włoska oraz francuska. We włoskiej lubi zasadę, że główny smak jest dominujący a pozostałe – takie jak sosy oraz dodatki, które jedynie podkreślają jego głębię i uzupełniają.

Ceni również polską tradycję. Przy pomocy nowoczesnych technik oraz innowacyjnego myślenia o gotowaniu, stara odejść się od stereotypów dotyczących naszej rodzimej kuchni. Tworzy więc dania lekkie i estetyczne. Daleki jest od kuchni molekularnej, korzysta jedynie z niektórych technik do dekoracji potraw.

Podziwia mistrzów klasycznej kuchni jak Alain Ducasse oraz kulinarnych rewolucjonistów w stylu fusion: Granta Achatza z z restauracji Alinea w Chicago i Petera Gilmore’a z restauracji Quay w Sydney.

Kontakt

Kanonicza 16, Kraków
restauracja@hotel.com.pl
tel: + 48 12 424 34 21
fax: + 48 12 424 34 05

Korzystając z serwisu zgadzasz się na korzystanie z plików cookie. więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close